Τάρτα Λεμόνι με Στραγγιστό Γιαούρτι
30 Οκτωβρίου, 2023Σούπα Γιαουρτιού Βάλσαμο για το στομάχι
20 Μαρτίου, 2024ΣΟΥΠΑ ΑΠΌ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ
- 180 γρ. στραγγιστό γιαούρτι ΟΛΥΜΠΟΣ 2%
- 100 γρ. πράσινο μήλο, σε λεπτά στικς
- 100 γρ. παξιμάδι χαρουπιού, χοντροσπασμένο
- 50 γρ. κολοκυθόσπορο, καβουρδισμένο
- ελαιόλαδο
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. κρεμμύδια, σε φέτες
- 100 γρ. πράσα, σε φέτες
- 25 γρ. τζίντζερ, σε φέτες
- 15 γρ. σκόρδο, σπασμένο
- 1 ξύλο κανέλας
- 600 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, σε χοντρές φέτες
- 1 κιλό ζωμό κοτόπουλο (ή νερό)
- 3 γρ. θυμάρι
- 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι ΟΛΥΜΠΟΣ 2%
- 40 γρ. σιρόπι σφένδαμου
- 2 γρ. μοσχοκάρυδο, λεπτοτριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το πιάτο
Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με το στραγγιστό γιαούρτι ΟΛΥΜΠΟΣ 2%, το πράσινο μήλο, το παξιμάδι, τον κολοκυθόσπορο και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Για τη σούπα
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα, το τζίντζερ και το σκόρδο, αλατίζουμε και τα ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε την κανέλα, τις γλυκοπατάτες, τον ζωμό κοτόπουλο και το θυμάρι, δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέγιστο και φέρνουμε σε βρασμό. Σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες. Αφαιρούμε την κανέλα, το θυμάρι και πολτοποιούμε το μείγμα σε μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει λεία και γυαλιστερή υφή, προσθέτουμε το γιαούρτι, το σιρόπι σφενδάμου, το μοσχοκάρυδο και ξανά αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται. Προαιρετικά περνάμε το μείγμα από λεπτή σήτα για ακόμα καλύτερη υφή.
*TIP: Στην διαδικασία του αλέσματος της σούπας, είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε αλέθοντας μόνα τους τα λαχανικά χωρίς την προσθήκη υγρών. Έτσι μπορούμε να ρυθμίσουμε την πυκνότητα της σούπας όπως την θέλουμε, βάζοντας την ποσότητα των υγρών σταδιακά προς το τέλος της διαδικασίας.